Dagens fråga.

Om du skulle få problem med din häst/hästar och du känner att problemet är så pass allvarligt att du inte riktigt rår på det själv och kanske till och med börjar känna dig lite rädd, hur skulle du lösa det? (vi utgår ifrån att hästen är frisk nu).
Skulle du kanske försöka sälja direkt? Lämna bort hästen till någon som hjälpte dig att lösa problemet eller  försöka hemma med hjälp av någon anna person? Eller någonting helt annat?
Jag är nyfiken på hur ni tänker i denna frågan. :)Kommentarer
Postat av: Jannike

Jag skulle, om jag kände att det fanns möjlighet att det skulle försvinna, ta hjälp av en person hemma som kan hjälpa mig och hästen genom detta tillsammans, inte lönt att lämna bort hästen för då har jag kvar mitt "negativa" beteende/tänk och man kanske är tillbaka på samma plats igen inom kort.

2011-06-12 @ 11:19:42
URL: http://jannikejd.blogg.se/
Postat av: Erica

jag skulle absolut ta hjälp av en tränare, men inte lämna bort hästen till någon, jag löser hellre problemet själv med hjälp av någon på backen än att någon helt annan ska lösa problemet, och problemet kanske kommer tillbaka när det är jag som rider. Finns möjligheten skulle jag nog åka på intensivkurs till någon duktig tränare som jag har förtroende för. Fungerar det fortfarande inte skulle jag överväga att sälja (om hästen är frisk såklart). Om jag försökt ta hjälp och inte får det att funka och BESTÄMT mig för att sälja hästen, då skulle jag nog lämna den till någon duktig person för försäljning. =)

2011-06-12 @ 11:20:25
URL: http://ericasjostrom.se
Postat av: Karin

Här hästen helt sund och frisk så skulle jag be någon antingen komma hem till mig eller om jag åker iväg till denne person som förmodligen är en bra tränare. Om jag först rider så han/hon ser vårat problem och sen be han7hon rida så denne person får en uppskattning ifrån ryggen också och på sätt jobba vidare på vårat problem. Att jag en gång i veckan kommer till tränaren och tränar, att tränaren någon gång under denna processen sitter på hästen igen för att se om det skett någon utveckling.Så skulle jag har burit mig åt! :)

2011-06-12 @ 11:27:37
Postat av: Lamia - Hästsport

Jag har en häst som jag faktist är lite rädd för. Har haft henne i 3 år och försökt med det mesta, men hennes problem är att hon är så opålitlig. Kolugn, men kan plötsligt flyga i luften, kasta sig på en eller sparkas. Samma sak när man rider, hon kan gå jättebra och plötsligt blir hon galen. Eftersom hon är likadan mot alla och jag faktist är ganska erfaren att hantera hästar (föder upp, har 11 nu..)fanns det inte på kartan att sälja henne. En sån häst som hamnar fel är livsfarlig både för sig själv och andra... så vi gav henne en till chans och betäckte henne. Hon fölar inom 3 veckor, och det är enoooorm skillnad på henne! Har inte haft några utfall alls. Hoppas det håller i sig :)

Som svar på din fråga, om jag kände att jag inte rådde på ett problem själv skulle jag ta hjälp av andra, kanske någon som håller på med NH som kan hjälpa en med ledarskap.

2011-06-12 @ 11:32:09
URL: http://lamiamichelle.blogg.se/
Postat av: Ida

Enkelt svar; ta hjälp av min tränare!!

2011-06-12 @ 11:54:41
Postat av: Camilla

Beror på vad man har för problem, men först och främst be kunniga personer om hjälp och ta hjälp av en tränare. Jag har dock aldrig haft problem med

Någon häst så det är svårt att spekulera, men först och främst ta hjälp!

2011-06-12 @ 12:09:29
URL: http://unafraid.blogg.se/
Postat av: Rebecca

jag skulle först och främst försöka reda ut det på hemmaplan, antingen själv och låta det ta den tid det tar eller be någon hästkunnig om hjälp komma till mig några gånger i veckan och hjälpa mig. Skulle dock inte detta fungera så skulle jag välja att lämna bort hästen för ett tag och hoppas det kan fungera! Men absolut inte sälja bara för ett jäkla problem. Problem är till för att lösas!!!

2011-06-12 @ 12:14:30
URL: http://vardagmedhastar.webblogg.se/
Postat av: Lotta

Jag hade frågat om hjälp av de jag har i stallet som är mycket kunniga och försökt lösa det själv med hjälp och om jag inte kan det själv hade någon i stallet fått lösa problemet.

2011-06-12 @ 12:33:24
URL: http://hastfotografen.webblogg.se/
Postat av: Emily - RYTTARDUON

Jag skulle ta hjälp från vänner osv, eller läsa mer och lösa det själv. Men skulle min häst ex börja resa sig varje gång man ska ut i skogen eller liknande så skulle jag inte våga lösa det själv iallafall.

2011-06-12 @ 12:49:12
URL: http://ryttarduon.blogg.se/
Postat av: Anonym

jag skulle nog börja med att ta hjälp av någon på hemmaplan, så man kan vara med och lite lättare vara involverad än om man lämnar bort hästen :)

2011-06-12 @ 13:01:30
Postat av: Olivia

jag skulle absolut försöka få hjälp innan jag lämnade bort den eller sålde den.

2011-06-12 @ 13:13:13
URL: http://picad.blogg.se/
Postat av: Anna

Försöka få hjälp av någon. Det gjorde jag med min häst, dock utan resultat, så vi fick ta och lämna bort honom till en person som är lite av en expert på problemhästar. Man ska naturligtvis försöka själv men även inse sina begränsningar och vara...rädd om livet helt enkelt.

2011-06-12 @ 13:27:18
URL: http://heyrabies.blogg.se/
Postat av: Caroline

Ta hjälp av kunnig person och försöka hemma först. Jag är inte den som ger upp så lätt. Sedan om det absolut inte gick, lämna bort hästen till någon duktig person för hjälp.

2011-06-12 @ 14:03:50
URL: http://littleworldof.blogg.se/
Postat av: Jenny

Jag har nog aldrig varit med om att jag haft några problem med en häst som jag inte kunnat klara av att lösa förutom där det visat sig att hästen haft skador/medicinska fel.Jag skulle i första hand vilja hitta någon som kunde komma hem till hästen och hjälpa mig lösa problemet, då det ju ändå är så att jag också måste lära mig hur jag ska hantera hästen, annars lär väll problemet återkomma... Andra hand är att skicka bort den till någon som kan lösa problemet, vilket känns som det mer troliga alternativet då det är svårt att hitta en duktig person som vill komma hem till en gissar jag på.

Att sälja hästen ser jag inte direkt som en lösning, det ska isåfall vara för att jag och hästen inte trivs ihop.

2011-06-12 @ 14:24:18
Postat av: Josefin Strömberg

Jag skulle låna ut den till min mamma, hon är utbildad instruktör och har hållt på med hästar i över 30år och väldigt duktig på just "problemhästar". :)

2011-06-12 @ 15:27:42
URL: http://josefinstromberg.blogg.se/
Postat av: Sabina W

Jag skulle ta hjälp hemma först. För det blir lätt om man lämnar bort hästen til ngn, problemet försvinner sen får man hem hästen, det funkar ett tag hemma men sen kmr problemet tillbaks. Oftast, nästan alltid är det ju ryttaren som är problemet så dt skulle nog vara bra att få hjälp hemma av en duktig tränare :) Skulle det verkligen inte funka med hjälp hemma så skulle jag skicka bort den men jag skulle vilja vara väldigt delaktig i allt som görs med hästen då :) Sälja skulle jag nog bara göra i nödfall, om jag kände mig rädd och väldigt osäker. Det ska ju vara roligt att hålla på med hästar! :D

2011-06-12 @ 15:45:32
URL: http://sabiinaw.blogg.se/
Postat av: Matilda

Jag skulle först försöka hitta någon hemma, så att det blir ridning på hemmaplan. Om det skulle fungera för dem två kan jag sedan börja rida lektioner för henne så jag själv får tillbaka förtroendet. Om jag märker att hästen faller tillbaka när jag börjar rida skulle jag nog fundera på försäljning, då vi antagligen inte passar varandra, hästen blir nog isåfall lyckligare hos någon annan!

2011-06-12 @ 16:32:17
Postat av: Johanna Jonsson

Förutsatt att hästen är frisk rent somatiskt så skulle jag be om hjälp på hemmaplan.

Har min häst ett beteendeproblem så är jag lika mycket problemet, som hästen själv. Och skickar jag då iväg min häst till någon som löser bara hästens problem så utvecklar det hästen - inte mig.

Och för att bibehålla en fungerande relation mellan mig och min häst så måste jag utbildas och problemlösas lika mycket som min häst. :) Så tänker jag.

2011-06-12 @ 17:41:32
URL: http://fjphoto.blogg.se/
Postat av: Amanda

Exakt det problemet hade jag ju med Campiro, jag började bli rädd för han och det började helt enkelt bli farligt. Vi valde mellan att lämna iväg han till ett försäljningsstall eller hitta någon som kunde hjälpa mig flera dagar i veckan. Tillsist kom vi fram till att vi ger det en chans till.Idag, med en större erfarenhet av detta, skulle jag ALDRIG råda någon att sälja hästen (dvs om det inte är riktigt, riktigt farligt) eller lämna iväg den. Att låta någon rida hästen för att hästen ska komma över ex stegringsproblem är bara dumt. Det är ju EKIPAGET som har problemet och därför bör man lösa det tillsammans :). Så tänker jag iallafall!

2011-06-12 @ 17:54:24
URL: http://showjumpingbyamanda.blogg.se/
Postat av: klara

Jag skulle ta hjälp av både min hopp och dressyr tränare, och om problemet sitter i hoppningen, trimma massor med marjarbete tsm med Haking, min hopptranare, bara ätt trimma trimma trimma!E de en irländsk martingal du har på bilden? Har inte sett sånna på hoppbanan innan ;)

2011-06-12 @ 17:57:17
URL: http://klaralevenstam.se
Postat av: Sandra Johansson

Jag skulle ta hjälp hemma så jag & hästen hade kunnat lösa problemen ihop. Ta hjälp av tränare, någon mer erfaren eller dylikt. Sälja är det absolut sista o dessutom svåraste utvägen, vem vill köpa en "svår" häst som man riskerar att få tillbaka efter ett tag? Jag vet flera som gjort detta o det inte gått så bra..

2011-06-12 @ 18:22:48
URL: http://teamjohansson.blogg.se/
Postat av: Jessica

Definitivt ta hjälp!

Jag hade problem med min häst och var riktigt rädd för den ett tag. Jag "råkade" köpa mig en 3 årig val, som var helt ohanterad och tänkte att det kunde vara kul som första egna häst -ett projekt. Men han hade svår sadeltvång lääänge, och jätte bakskygg och precis livrädd för skänklarna. När jag skulle sitta in honom så slängde han av mig ordentligt, han fick syn på mig på ryggen - drog iväg och jag ville då hitta balansen mha skänklarna- han börjar bocka- sadeltvånget kommer fram och han bockar ännu mer. Jag for av och slog i ryggen, åkte ambulans osv. efter det var jag livrädd för att hoppa upp igen. jag tog hjälp av en person som inte är så rädd av sig, som rider in massa hästar och är lugn och konsekvent och det hjälpte min häst att komma över den värsta rädslan för ryttare och jag kunde börja rida, och det gjorde jag trots att jag var rädd varje gång jag satt upp under det första året.

Men nu är problemet borta (för det mesta) och jag har en mysig häst som lita på mig:D

2011-06-12 @ 19:08:34
Postat av: Yasmine

Det beror på vad det är för problem, men jag sålde den enda häst jag har varit lite småskraj på.

2011-06-12 @ 19:11:33
URL: http://yasminesriddagbok.wordpress.com
Postat av: Maria

Detta hände mig i vintras, dock var jag inte rädd för att jag skulle skada mig utan min häst eller omgivningen. Dock berodde detta på att hon hade kramp i en muskel men då tog jag hjälp av kunniga personer runt om kring mig för att lösa det och det är nog det jag hade gjort i andra fall också. Jag har även problem just nu med att hon, när jag går med henne, ibland när hon blir arg/rädd stegrar sig, vilket är väldigt obehagligt, men då har jag också i detta fallet frågat personer i närheten. Hur gör du?

2011-06-12 @ 19:15:17
Postat av: Emmy

jag är just i den situationen vet inte vad jag ska göra :/

2011-06-12 @ 19:34:38
URL: http://hoppgrisen.blogg.se/
Postat av: Anders R

(Om jag nu hade en häst)

Så skulle jag till en början ta hjälp av någon och se om det går att finna en lösningpå vad det som kan som gått på tok. Om inte detta skulle funka så blir det att lämna bort den. Skulle det inte fungera så är sista utvägen att sälja. Alla kan inte passa till alla.

2011-06-12 @ 20:44:26
URL: http://oceans.blogg.se/
Postat av: Caroline

först och främst försöker jag lösa det själv såklart men annars skulle jag inte tveka att ta hjälp av någon annan har dock aldrig varit i den sitsen, sälja hade iallafall varit absolut sista utvägen.

2011-06-12 @ 21:28:42
URL: http://internationalshowjumping.blogg.se/
Postat av: lizan

Jag är ju gärna lite rädd av mig i ridningen (i alla fall på vissa hästar och i vissa situationer), så det beror lite på vad det är för problem. Om det är något fånigt som bara ligger i min egna feghet skulle jag se till att jag kom över det, säkert med hjälp av någon hemma.Om det inte bara var min rädsla så skulle jag nog börja med att be någon annan rida/hantera hästen och se vad som händer och utifrån det sen bestämma bästa lösningen. Men beroende på vad problemet är så kan det hända att försäljning skulle vara ända lösningen, för har jag blivit rädd med en viss häst i en viss situation kan jag ha väldigt svårt att släppa det. Men är det tex i hoppning jag blir rädd så kanske jag helt enkelt bara skiter i att hoppa hästen mer om vi funkar bra i övrigt.Eller jag hoppas i alla fall att det är ungefär såhär jag skulle tänka! :D

2011-06-12 @ 21:40:20
URL: http://lazertomte.blogg.se/
Postat av: kajsa

Jag skulle aldrig sälja hästen, skulle aldrig komma i mina tankar. Jag skulle försöka lösa det på hemmaplan med hjälp utav en duktig människa.Jag skulle inte vilja lämna bort den till någon eller att någon annan ska rida den, för det är ju jag och hästen som har problemet, det är ju jag som är ryttaren på hästen och lämnar man bort den kan de vara så att den ryttaren rider på ett annat sätt och löser problemet. Sen när man får tillbaka den så gör man som vanligt och då är problemet tillbaka, vet att det har hänt för en jag känner.Anlednigen till varför jag är anti mot att en annan ska rida är så att jag har problem med en häst jag rider och vi lät en annan testa henne och det slutade med att hon sparkade sönder ett hinder. Kag tror det bästa är att personen som äger hästen ska lösa det tillsammans med hästen, inte att någon annan ska göra det åt en, men då med hjälp av en duktig ryttare/människa som vet vad hon/han snackar om! :)

2011-06-12 @ 22:44:52
URL: http://kkajsajohansson.blogg.se/
Postat av: Nadja

Rida några gånger för en tränare, en som man litar på, och se åsikter från ett annat håll. Om det ser ut som att det går att fixa med hjälp, eller om man helt enkelt inte klickar. Försöka ett tag, och om det verkligen inte funkar, sälja :)

2011-06-13 @ 21:31:12
URL: http://nadjaeriksson.bloggplatsen.se
Postat av: Lina - Vinn conchos till ditt träns från Kyro Riding Gear

Jag skulle vända mig till en kunnig och be om hjälp för att lösa problemet tillsammans! Självklart säljer man inte bara för det uppstår problem

2011-06-13 @ 21:54:53
URL: http://sallberglina.blogg.se/
Postat av: Felicia

jag sitter i den här sitsen själv i nuläget. har ett fullblod, 4årig valack som jag köpte för att tävla och träna i hoppning. han funkar hur bra som helst på marken och i all hantering, har kommit superlångt i sin utbildning men det är just hoppningen som inte funkar. så fort han slår i en bom eller liknande så blir han rent utav farlig! han bockar och slänger sig, springer in i väggen, gör allt i sin makt att få av mig. jag har alltid ridit lite av "problemhästar" för jag gillar utmaningen, men hur mycket ska man våga riskera? alla här skriver nästan samma sak, att först försöka få bukt på problemet själv, funkar inte det så lämna bort den till någon annan eller i värsta fall sälja. men som i mitt läge, skippa hoppningen och sälj som dressyrhäst istället! för hur mycket ska man behöva riskera för att lösa ett problem? varenda gång jag hoppar åker jag av och skrapar upp armar, ben, får blåmärken, muskelbristningar o.s.v. även fast jag har en otrolig balans och "klister i rumpan" men finns det ingen gräns? nästa gång kanske jag flyger av och bryter nacken, blir förlamad eller liknande, då har jag låtit hästen vunnit och dessutom tagit mitt största intresse ifrån mig. min tränare, som dessutom rider in bråkiga unghästar, har sagt att detta problem inte går att träna bort helt, utan bara att få det mildare och det ska ta MINST ett år.

2011-06-15 @ 12:49:43

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0