Så kom till slut beslutet om Sofia Kroon.

På måndagskvällen blev beslutet offentligt. Landslagsryttaren Sofia Kroon stängs av från allt tävlande i ett år och tre månader från och med 5 maj, den dag då disciplinnämnden tog sitt beslut.
Det handlar om både doping och otillåten medicinering.

Detta efter att två av hennes tävlingshästar, Rolex och Gucci, behandlats på klinik med flunixin och adequanin fyra dagar innan de startade i elithoppning i Helsingborg.

17-årige Gucci hade problem med en sporre. 11-årige Rolex behandlades i alla tre ledavdelningarna i ett bakknä. Hästarna hade helgen innan tävlat svår klass i norska Vestfold och helgen dessförinnan i Kungsbacka. Målet med starterna i Helsingborg var att kvala till Scandinavium knappt två veckor senare.

Varken Sofia Kroon eller hennes juridiska ombud var på morgonen efter beskedet anträffbara. Om beslutet kommer att överklagas, är alltså fortfarande en öppen fråga.

För andra runtom i sporten är det en lättnad att beslutet efter mycket om och men äntligen är klart. Det gäller mer än Sofia Kroon, det gäller sportens anseende och kanske hela framtid.

Att man nu beslutade att döma ut den längsta avstängningen någonsin är en tydlig markering.


Här är några som tyckt till angående domen.


Gunnar Larsson, ordförande i ridsportförbundets hoppkommitté

tycker det är bra att Diciplinnämnden trycker på ryttarens uppgift att ta tillvara hästens intressen.

"Vi runtomkring har ju inte haft tillgång till alla uppgifter. Men att någon tar ut hästen direkt från en behandling på tävling har diskuterats mycket på framhoppningsbanorna. Hästarna har ju inte haft en chans till rehabilitering", säger Gunnar Larsson.

"Det är inte ens en väckarlocka. Det är glasklart att man inte gör så. Det handlar inte om något mystiskt regelverk. I jämförelse är händelserna i OS harmlösa. Där var det molekylära rester man hittade. Det här är något helt annat."

"Hästar är inga maskiner. De är levande individer och måste få vila. Titta till exempel på Ninja. Inte en start sen OS och leder nu Global Champions Tour. Där kan vi nog sända en del signaler till lägre nivåer."

15 månader är helt relevant, tycker Gunnar Larsson och menar att det dessutom inte finns någon ursäkt i fråga om regler för medicinering och doping. "Förbundet har en evig dialog med ryttarna om detta."

Vad gäller Sofia Kroons framtid som tävlingsryttare tror han att hon inte alls behöver vara borta ur bilden.

"Klart att hon har en chans att komma tillbaka. Det är bara att lägga saken till handlingarna och gå vidare. Hon är en erfarenhet rikare och det kan hon ha nytta av."Linda Heed, landslagsryttare

har tidigare berättat om sin skräck för att åka fast i en dopingkontroll. Hon tycker det är svårt att uttala sig om avstängningen eftersom hon inte har alla fakta.

"Men visst går det att komma igen efter en avstängning", säger hon.

"Själv skulle jag använda tiden åt att träna och utveckla hästarna. Men ekonomiskt skulle det förstås vara en katastrof. Det svärtar ner ens namn. Själv har jag en massa olika hästägare. Det skulle bli att jobba ännu hårdare för att komma igen."

Linda Heed är osäker på huruvida fallet Sofia Kroon skadat sporten eller inte.

"Det är nog både och. Hästen måste alltid komma i första hand. Men självklart har det svärtat ner sporten i media."Anna-Karin Nilsson, överdomare

tjänstgjorde på tävlingarna i Helsingborg i februari där det hela började. Det var efter ett anonymt tips om att Sofia Kroon fyra dagar tidigare hade varit på klinik med sina två hästar, som Anna-Karin Nilsson konfronterade Sofia Kroon med uppgifterna.

Hon trodde inte då att det hela skulle bli så här stort. Idag tycker hon att det inträffade kan föra något bra med sig. Hon är inte förvånad över straffet.

"Någonstans måste man dra en gräns. Jag tror nog att detta kan vara mer utbrett än vi tror, även på lägre nivå. Att jag fick veta detta i Helsingborg var en ren tillfällighet. Jag hoppas att beslutet blir en väckarklocka."Diciplinnämnden

I sitt beslut skriver Diciplinnämnden att "...Sofia Kroon visat mycket allvarlig brist på respekt för såväl Rolex bästa som den behandlande veterinärens ordination och i stället satt sitt eget tävlande i första hand. Sofia Kroon har genom sitt agerande på ett mycket allvarligt sätt brutit mot hästsportens kanske mest grundläggande regel; att omvårdnaden av hästen och hästens välbefinnande alltid ska komma i första hand..."

De receptbelagda läkemedlen Flunixin och Adequanin har 14 dagars karens. Rolex behandlades med båda medlen då bedöms det enligt Förbudslistan som dopning. Gucci behandlats med Flunixin och det bedöms som otillåten medicinering.


Text från sporthasten.se
 

 ♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦Vad tycker ni om detta? Är det en bra dom eller tycker ni att avstängningen skulle varit kortare/längre?
Tror ni att hon kommer att komma tillbaka på tävlingsbanorna direkt efter detta?Kommentarer
Postat av: Michael

Hejsan, fin blogg, kolla gärna in min blogg också :)

2009-05-12 @ 15:52:23
URL: http://migueel.blogg.se/
Postat av: MustaVeri

Tack! :)Det omtalade fallet Kroon..javars, kanske lite långt straff men ändå, tävla hästar som inte är helt okej och som blivit behandlade, nej, helt rätt att stänga av henne men så länge? Halva den tiden hade kanske räckt, vad tycker du själv?

2009-05-12 @ 16:37:59
URL: http://mentalabuse.blogg.se/
Postat av: Anonym

Har man dopat hästarna med flit eller vetat om eventuella risker osv så JA! absolut straff, och kanske ett långt behövs för att de ska förstå innebörden? Var det av okunskap kanske man kan se mellan fingrarna och utesluta dem och ev ge straff på 1-2 månader

2009-05-12 @ 18:32:14
Postat av: Hanna

jag tycker att det är bra!

fuskare ska straffas, oavsett hur lite eller mycket de fuskat.

2009-05-12 @ 19:02:33
URL: http://hpsdagbok.blogg.se/
Postat av: klara

Helt rätt att stänga av henne tycker jag! Man får bara inte tävla sina hästar som är sprutade i lederna o behöver vila :)

2009-05-12 @ 19:08:17
URL: http://bastapallen.blogg.se/
Postat av: Sofie

Nu är jag inte speciellt insatt i hoppvärlden längre, men Kroon kan ju omöjligt ha missat vad veterinären behandlat sina hästar med, det är ju hennes skyldighet att ta reda på. Jag tror helt klart att hon var medveten om vad hon gjorde men hoppades på att komma undan med det. Så naiv och oinsatt kan inte en tävlingsryttare på den nivån vara. Hon ska ha avstängning, helt klart. Men längd har jag svårt att uttala mig om eftersom det var 3 år sedan jag tävlade sist och har noll koll på hur doping-domarna har utvecklas :S

2009-05-12 @ 19:29:46
URL: http://swish.blogg.se/defines
Postat av: Jessie

Malin blev nio år. Stora damen nu=)

Har Fia klämt klart snart?

2009-05-12 @ 21:18:28
URL: http://www.metrobloggen.se/ryttarliv
Postat av: caroline

som alltid i såna här fallen så känns det som att man skulle behöva ha lite mer information för att kunna uttala sig men jag tycker det var rätt beslut trots allt.

Hon kommer säkert komma igen så fort tävlingsförbudet hävs.

2009-05-12 @ 21:43:53
URL: http://internationalshowjumping.blogg.se/
Postat av: FREJA LINDSKOG

Jag tycker att det är en bra längd på straffet om man har gjort ett sådant brott, men hon kommer ju säkert att överklaga... :S

2009-05-12 @ 22:41:40
URL: http://frejalindskog.webblogg.se/
Postat av: Caroline

Nu lär hon ju ha tid att läsa på reglerna ,nu när hon är avstängd ju.

Eller ha tid att disskutera med sin veterinär, vilka medeciner som klasas som doping.

2009-05-13 @ 07:07:17
URL: http://kringelmaden.blogg.se/
Postat av: Cornelia

Ja det var ju ett ganska långt straff men hon har gjort sig skyldig till det och då följer ju ett straff, som kan väll inte säga annt än att det är rätt tycker jag. :)

2009-05-13 @ 13:25:46
URL: http://corneliaberggren.blogg.se/
Postat av: klara

Klumpen! Ska jag bli förnärmad nu eller? Haha nä han e såå duktig :)

Laritza e allt en liten sötnos! Vill ha :D

2009-05-13 @ 13:31:20
URL: http://bastapallen.blogg.se/
Postat av: Magnus

Löjligt hårt straff! Stackars tjej.

2009-05-14 @ 18:26:01
Postat av: Lina

Känns som att straffet är liite väl hårt.

Men oavsett om hon överklagar eller inte så hoppas jag innerligt att efter att hon tagit sitt straff kan komma tillbaka till tävlingsbanan och att alla runtomkring kan visa respekt mot Sofia Kroon och låta henne få en ärlig chans. Men först efter att hon tagit sitt straff.

2009-05-15 @ 23:57:06
URL: http://slevins.blogg.se/
Postat av: Rebecca

Tycker INTE att straffet blev för hårt. Självklart ska det svida ordentligt. Hästens välmående ska komma i första hand.

2009-05-21 @ 12:12:54
Postat av: ✿Linda H ✿

seriöst.. hur puckad får man vara... hon må vara min klubbkamrat men sånn här skit gör man inte så straffet var helt godkännt....

2009-05-25 @ 12:52:25
URL: http://hogsta.blogg.se/
Postat av: Anonymt

Ni som komentera ska bara hålla käften, ni har inte en aning om vad som hänt, sköt era egna liv och sluta lägga er i andras, Hon är oskyldig och dom vill bara sätta dit henne för att hon är duktig.

Så snäll sluta skriva massa skit, som ni inte har en aning om!!

2009-05-30 @ 14:27:00

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0